Thursday, January 13, 2011

Rikkalikud kaerahelbeküpsised

Need on küpsised, kus on lisaks kaerahelvestele rikkalikult pähkleid, mandleid, rosinaid ja šokolaadi! Mõnus amps tassikese tee kõrvale.




















Küpsiste retsept
(sellest kogusest tuleb 8 suurt või ca 20 väikest küpsist)


2 muna
75 g suhkrut
75 g sulavõid
50g fariinsuhkrut
50g rosinaid
50g mandleid
50g sarapuupähkleid
50g india pähkleid
50g mandlilaaste
150 g kaerahelbeid
100g tumedat šokolaadi
rummi
3 tl vanillisuhkrut
0,5tl tsillipipart

Vahusta munad suhkruga ja lisa sulavõi. Pese rosinad ja pane nad mõneks ajaks rummi sisse likku ja lisa taignale. Pähklitest ja mandlitest pooled haki peenemaks, ülejäänud jäta terveks ja lisa taignale. Lisa ka hakitud šokolaad, mandlilaastud, kaerahelbed, vanillisuhkur ja tsillipipar. Sega hoolega.

Taigen jääb suhteliselt "purune" ja selle pannile saamine on paras mätserdamine. Kuna mina tahtsin just suuri küpsiseid, siis avastasin, et kõige lihtsam on panna 2 supilusikatäit tainast magustoidubokaali ja see siis järsu liigutusega pannile kallata ja siis natuke veel kohendada.


Küpseta ca 200 kraadises ahjus 15-20 minutit. Pärast ahjust võtmist lase küpsistel 10-15 minutit pannil seista, sest kuumana on nad väga muredad. 




















Retsepti aluseks võtsin Nami-Namist kaerahelbeküpsiste retsepti: http://nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=384 ja tegin selle enda meele järgi ringi. :)

Monday, January 10, 2011

Õuna - toorjuustu magustoit

Mõnus magustoit, mida on imelihtne teha ja viib keele alla!



Paljud magustoidud sünnivad mul nii, et tahaks midagi head ja siis vaatan, et mida ma kapist leian! Ka see magustoit sai just nii valmis ning on imemaitsev. Proovige ise!

Õuna - toorjuustu magustoit (4 portsjonit)

200g maitsestamata toorjuustu
1 munakollane
100g šokolaadiküpsiseid või piparkooke
2 keskmist haput õuna
mandlilaaste
1 dl suhkrut
kaneeli
fariinsuhkrut
veidi võid
rummi või konjakit

Vahusta munakollane tavalise suhkruga ja lisa toorjuust. Maitsesta kaneeli ja sortsukese rummi või konjakiga. Murenda küpsised sõrmede vahel väikesteks tükkideks ja aseta serveerimisbokaalide põhja ja kalla igasse bokaali ka sortsukese rummi või konjakit küpsistele peale. Pane igasse bokaali paar lusikatäit toorjuustukreemi (et küpsised oleksid kaetud). Murenda kreemi peale veel üks küpsisekiht ja sinna peale jaga ära kogu ülejäänud toorjuustukreem.

Koori ja tükelda õunad väikesteks tükkideks. Kuumuta pannil või ja lisa sinna õunakuubikud ja lisa ka fariinsuhkur ning mandililaastud ja kuumuta kuni fariinsuhkur sulab. Aseda iga bokaali peale õuna-mandilaastude segu. Lase külmikus veidi seista ja naudi!

Õuna-martsipani trühvlid

Trühvlid, mille hapukas täidis ja magus šokolaadine ümbris on ideaalselt tasakaalus!

Kiivitäidisega küpsised

Krõbe küpsis, hapukas kiivitäidis ja tume šokolaad...mmm! Need küpsised lausa nõuavad kõrvale tassikest mõrudat kohvi!

Virtuaalkohvik Zacary - kuidas kõik alguse sai?

Ma armastan küpsetada! See armastus on ilmselt pärit minu emalt. Kõik, kes mind juba kaua tunnevad, mäletavad minu sünnipäevi lapsepõlves. Kui poest oli saada vaid kreemitorte, siis meie peres oli laste sünnipäeval alati oma 4-5 erinevat kooki ja maiustust ja kõik minu ema tehtud. Sealt see küpsetamise pisik mullegi külge jäi.

Armastan proovida ja katsetada uusi retsepte ja mõtlen neid tihtilugu ka ise välja. Minu kiiks on see, et mida keerulisem ja tüütum ja aeganõudvam mõne koogi või tordi või maiustuse tegemine on, seda põnevam! Enamasti saavad minu küpsetistest rõõmu tunda minu pere ja sõbrad ja tuttavad. Aga korra olen osalenud ka Selveri retseptivõistlusel, kus ka minu retsept teiste seas välja valiti ja selle leiab 2011 aasta Selveri retseptikalendrist. Kindlasti riputan selle peagi ka siia üles.

Mul on väike unistus! Unistan, et ühel hetkel on mul oma kohvik! Selline, kuhu võiks tundideks istuma jäädagi. Mõnus ja hubane, pehmete mugavate diivanite/tugitoolidega ja piisavalt privaatne, et kohvitassi taga saaksid mõnusalt jutustada nii väärikad prouad, kui armastajapaarid, kui emad väikeste lastega, ilma, et peaks ebamugavust tundma, et keegi sul kohe seljataga istub ja jutuajamist pealt võib kuulda. Kindlasti on seal ka kamin ja raamaturiiul, kust leiab mõnusat lugemist ja ka lauamängud, et aega veeta ning õhtuti ja nädalalõppudel saab kuulata elavat muusikat ja vahel toimuvad ka kunstinäitused.

Minu kohviku menüüst leiab torte, kooke, trühvleid, küpsiseid, saiakesi ja ka soolaseid küpsetisi ning suupisteid. Aga mitte mingil juhul suppi või praadi.Sest minu jaoks on kohvik koht, kus saab juua kohvi ning nautida midagi head kohvi kõrvale. Supid ja praed on minumeelest restoranide ja muude söögikohtade teema (vanasti nimetati neid sööklateks, tänapäeval on sellel sõnal halb maik juures). Ja lisaks kohvikõrvasele leiab kindlasti suure valiku kohvisid ja kohvijooke ja ka teed ja alkoholivalikust midagi sellist, mis kohvi või teega kokku sobib (ehk siis õlut või siidrit kindlasti mitte).

Ma ei tea, kaua mul läheb aega, et oma unistus täide viia. Aga ma olen ju kannatamatu! Nii saab nüüd alguse minu virtuaalkohvik - Kohvik Zacary! Siit leiab kõike seda, millest eelpool rääkisin! Enamasti fotode kujul. Osadele maiustustele annan ka retsepti, et saaksite seda ise kodus järgi teha! Aga mitte kõigile, sest midagi peab ju firmasaladuseks ka jääma! Kui mõni küpsetis, mille retsepti ma pole jaganud siiski huvi pakub, võib julgelt minuga ühendust võtta katlin.lohmus@mail.ee ja vaatame, mida teha annab! :)

Head nautimist!