Pages

Monday, May 6, 2013

Imemaitsev umbrohi!

Nõgesed ja naadid olid ühed esimesed, kes oma nina paar nädalat tagasi mullast välja pistsid. Ülirõõmustav oli neid esimesi rohelisi lehekesi näha. Aga kui sööks nad ära!?! Surfasin internetis ringi ja vaatasin, mida maitsvat neist teha annaks. Leidsin nõgesekeerud ja naadimuffinid. Lippasin õue uurima, et kumba parasjagu rohkem tundub olevat ehk kumma korjamisega vähem vaeva peab nägema (paar nädalat tagasi olid lehed ikka õige tillukesed). Nõgest tundus rohkem olevat. Selge! Nõgesekeerud! See on lihtsalt hämmastav, kui maitsvad need said! Niisama tee kõvale nosida või püreesupiga koos.





Nõgesekeerud

Pärmitainas:
2 tl suhkrut
2,5 dl piima
1 tl soola
5 dl nisujahu
1,5 - 2 dl täisteranisujahu
1 sl kõrvitsaseemneõli
Nõgesepesto:
noori nõgeselehti
1 dl kooritud kõrvitsaseemneid
0,5 dl riivitud Parmesani juustu
0,75 - 1 dl kõrvitsaseemneõli
2 tl äädikat
4 tk küünt küüslauku
soola
10 tk päikesekuivatatud tomateid

Määrimiseks: muna


Vedelda pärm suhkruga, lisa käesoe piim ja sool. Sõtku juurde jahu, viimasena lisa õli. Sõtku, kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma. Vormi tainast pall, puista üle jahuga ja lase rätikuga kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida.





Nõgesepesto tegemiseks eemalda nõgestelt varred. Pane lehed kaussi, vala peale keev vesi. Hoia minut aega, siis kurna ja pigista kogu vesi hoolega välja. Nõgeseid peaks olema nüüd ca 1.5 dl.
Pane nõgesed köögikombaini. Lisa kõrvitsaseemned, õli, äädikas, küüslauk ja riivitud Parmesan. Töötle ühtlaseks pastaks, vajadusel maitsesta soolaga.


Rulli kerkinud tainas kergelt jahusel laual ristkülikuks. Määri peale nõgesepesto ja hakitud päikesekuivatatud tomatid. Keera rulli, lõika terava noaga viiludeks. Pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel 15-20 minutit kerkida.
Pintselda seejärel lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit.


Lõpetuseks veel paar sõna nõgese kasulikkusest: Varakevadised kõrvenõgese võrsed on esimesed energiandjad ja veretugevdajad talve all kannatanule. Nõgese lehtedes on pea kõik vitamiinid, palju mikroelemente, orgaanilisi happeid, fütontsiide ja tanniine. C-vitamiini on nõgese kasvudes 2,5 korda rohkem kui sidrunis (660 mg %).


No comments:

Post a Comment