Pages

Tuesday, October 14, 2014

Juustuküpsised

Juust kuulub minumeelest Maailma Parimate Leiutiste TOP 20-sse vähemalt. Lihtsalt imehea asi! Ma siiamaani ei mõista, miks ma umbes kahekümnenda eluaastani juustu ei söönud. Ei maitsenud. Kui oli ahjust läbi käinud ja sulanud, siis sõin, aga muidu mitte. Juustu õppisin sööma siis, kui ükskord sõbrannaga koos pitsat tegime ja sõbranna ostis pitsa peale riivimiseks Edam juustu. Maitsesin seda siis niisama ka ja see oli kuidagi mõnus ja mahe ja... Ühesõnaga sellest hetkest peale hakkas minu juustumaailma avastamisretk ja fänniks kasvamine.

Juustuküpsised on lihtsalt võrratud. Lausa kuratlikult head. Tavatsesin neid teha ikka väga lihtal moel: poest lehttainas, sinna vahele riivisin ohtralt juustu (vahel ka soolapähkleid! Mmmm!), lõikasin parajateks tükkideks ja ahju. Aga nüüd proovisin seda retsepti ja need meeldivad mulle isegi veel rohkem. Tegin kohe topeltkoguse, köömneid ei lisanud, aga lisasin veidi chilli pipra pulbrit. Topeltkogusesse lisasin ühe terve muna, juustu panin rohkem, aga võid vähem. Toon siin ära oma retseptiversiooni.

 

Juustuküpsised

400g riivjuustu
200g külma võid
300g jahu
1 muna
soola, chilli pipart

Sega omavahel riivjuust, jahu, sool ja chillipipar. Lisa tükeldatud külm või ja muna. Sega tainas käega ühtlaseks massiks. Pane kilega kaetult umbes tunnikeseks külmkappi. Rulli tainas 0,5 cm paksuseks. Lõika välja küpsised. Küpseta 200 kraadi juures 10-12 minutit. Need võib ahjuplaadil üsna ligistikku asetada, sest laiusesse nad väga ei kerki. Sellest kogusest tuli ca 2,5 suurt plaaditäit.

Kokkusegatud tainas
 
 
 Valmis lõigatud, aga veel toored küspsised
 
 
Valmis!

No comments:

Post a Comment