Pages

Monday, April 8, 2013

Klassika: tuuletaskud

Ükspäev küsis mees täiesti ootamatult, et kuidas kohupiimataskuid tehakse. See on mõnikord päris naljakas ja armas, kuidas mu mees, kes ise hea meelega köögist üsna kauge kaarega mööda käib (v.a. juhul, kui söögiaeg on! Aga siiski, siiski on tema tehtud omlett maailma parim!) laseb mul mõnikord väga põhjalikult seletada kuidas üht või teist asja tehakse. Mis siis ikka tühja seletada, tuleb kohe ette ka näidata.

Mäletan, kui ema neid sünnipäevade puhul ikka tegi. Ise katsetasin neid kunagi põhikooli ajal, kui olin pinginaabri juures külas ja ma isegi ei mäleta mis x põhjusel me tuuletaskuid tegema hakkasime. Ja kas see oli see sama kord või mõni teine, kui pinginaabril peale väga kehva kõrvakuulmisega vanaema kedagi kodus polnud ja kuidas me kapist midagi otsima hakkasime ja sealt hiir välja lippas ja kuidas me siis mõlemad kiljudes vupsti laua peal olime. Mitte, et me kumbki hiiri oleks kartnud, lihtsalt see oli nii ootamatu. Ja kisa mis me tegime oli nii kõva, et kehva kõrvakuulmisega vanaema teisest toast kohale tuli uurima, et mis lahti.

Kuna mu esimene ja seni viimane katsetus jääb ca 20 aasta tagusesse aega, siis esimene pannitäis läks aia taha - ei kerkunud ja tulid ühed plönnid. Vist polnud ahi (see õnnetu, millel temperatuurigi reguleerida ei saa) parajalt kuum või tegin ahjuukse liiga vara lahti. Esimesed pätsikesed said ka liiga suured pannile tehtud supilusika abiga. Järgmise pannitäie jaoks võtsin tordipritsi appi ja tegin sellega väikesed  ca 3cm diameetriga kuhjaksesed. Ja need tulid juba täitsa uhked. Aga usun, et meistriks saada, tuleks veel mõned korrad harjutada.



Tuuletaskud (retsept Nami-Namist)

Keedutainas:
200 g nisujahu
100 g võid
6 muna
3 dl vett
soola

Kohupiimakreem:
250g kohupiima
1,5dl rõõska koort
100g valget šokolaadivõi hoopiski törtsuke mõnda kreemilikööri

Kuumuta paksupõhjalises potis vesi, piim, võikuubikud, sool ja suhkur keemiseni. Kohe, kui või on sulanud, tõsta pott korraks tulelt ning lisa korraga kogu jahu. Sega samal ajal hoolega ja kiiresti puulusikaga, kuni jahu on segunenud. Tõsta pott uuesti tulele ning sega hoolega 2-3 minutit, et tainast osa niiskust välja saada.
Tainas peaks olema pehme ja sile.
Kalla tainas teise kaussi ning lase veidi jahtuda (ca 60 kraadini). Sega ükshaaval juurde munad, iga kord puulusikaga korralikult segades Valmis tainas peaks olema paks ja läikiv ja aeglaselt voolav, kui lusikaga kausist välja tõsta.




Nagu minu taignapildil näha, on siin mõned jahutükid sisse jäänud. Seepärast soovitan kohe alguses väga hoolikalt jahu-piim-või segada. Mina pidin pärast rohkem vaeva nägema, et tükikesed välja saada.

Pane kondiitripressi sisse ning pressi vajaliku kujuga küpsetised. Pane 200-kraadisesse ahju, siis keera ahi 180 kraadi peale ja küpseta umbes 20 minutit, kuni taskud on kenasti kerkinud ja kuldpruunid. Umbes 15 minuti pärast küpsetamise algust tõmba ahjuuks kergelt praokile ja jäta nt puulusikas ahjuukse vahele - siis pääseb liigne niiskus ahjust välja. Katsu valmis küpsetisi sõrmega - kui need tunduvad krõbedad ja kuivad, siis on nad valmis.

Lõika taskutele noaga küljepeale sisselõiked ja täida kreemiga.



No comments:

Post a Comment