Pages

Wednesday, April 3, 2013

Virsiku-kohupiimatort

Kohupiim on just see, mida hing ja kõht lihavõttepühade ajal igatseb. Üleüldse on see igati tänuväärne kraam! Au sellele, kes selle kunagi välja mõtles. Sõbranna sünnipäev sattus seekord just lihavõttepühadega samale ajale. Tegin talle külaskostiks selle maheda, mahlase ja parasjagu magusa kihilise kohupiimatordi, millele lisab rõõmsat värvi keskmiseks kihiks olev virsikupüree!



 

  

Virsiku-kohupiimatort


Põhi (2 õhukest põhjakithi)
1 muna
60 g pruuni roosuhkrut
40 g võid
50 g mett
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl kaneeli
näpuotsaga soola
2250 g nisujahu

Kohupiimakreem
400g ricotta kohupiima
1dl vahukoort
150g valget šokolaadi
3tl vaniljeessentsi (enda tehtud või 0,5 ampulli poe oma)
3 spl mett

1dl suhkrut

Küpsisekiht
2 pakki vaniljeküpsiseid
100g tumedat šokolaadi

Virsikupüree
1,5 purki kompotivirsikuid
5 lehte zelatiini

Kaunistamiseks
200g ricotta kohupiima
1dl vahukoort
0,5dl suhkrut
50g valget šokolaadi

Soovi korral martsipani




Põhjade jaoks vahusta munad suhkruga. Aja potis keema või, mesi, vanilje ja sool, võta tulelt ning lisa segades munavaht ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Jaga taigen pooleks, rulli vähemalt 24 cm läbimõõduga rõngad ja küpseta ükshaaval 200 kraadi juures ahju ülemises osas u 8 min. Jahuta.

Virsikupüree jaoks nõruta ja siis püreesta kompotivirsikud. Valmista ette lehtzelatiin nagu pakil õpetatud ja sega see püree hulka.




Kohupiimakreemi jaoks vahusta vahukoor suhkruga, lisa sinna kohupiim, mesi, vaniljeessents. Sulata valge šokolaad ja sega samuti kohupiimakreemi hulka.

Sulata ka küpsisekihi jaoks vaja minev šokolaad.

Ehita kook kokku!
Pane üks küpsetatud kiht kahtikäieva koogivormi kõige põhja ja immuta virsikukompoti vedelikuga. Kalla sinna peale pool kohupiimakreemist. Siis lao sinna peale üks kiht küpsiseid.



Küpsiste peale määri pool sulatatud tumedast šokolaadist. Lase šokolaadil veidi aega taheneda. Siis kalla sinna peale kogu virsikupüree.



Virsikupüree kihile lao peale teine kiht küpsiseid ning küpsiste peale ülejäänud tume šokolaad. Lase šokolaadil jällegi veidi taheneda. Siis kalla sinna peale ülejäänud kohupiimakreem ning kõige peale pane teine küpsetatud põhi ning immuta see virsikukompoti vedelikuga.

Lase 4 tundi kuni üleöö seista. Saab valmis selline asi:



Tee valmis kaunistamise jaoks mõeldud kohupiimakreem ja kaunista nagu soovid. Mina määrisin kõigepealt koogi peale hästi õhukese kihi kohupiimakreemi, sinna peale panin nii 3mm paksuseks rullitud martsipani ja küljed kaunistasin tordipritsi abil ülejäänud kohupiimakreemiga ning peale sättisin lendama päikeseliselt kollasest martsipanist liblikad. Aga kaunistada võib ka lihtsalt kohupiimakreemiga ning värvi andmiseks sättida peale veel järele jäänud kompotivirsikuid.




1 comment: