Pages

Monday, August 26, 2013

Küpsise-maapähkli kaisutus

Selga korraldab küpsisetordi võistlust ja nuputasin minagi selle jaoks ühe retsepti: http://www.selga.ee/retsept/k%C3%BCpsise-maap%C3%A4hkli-kaisutus?sort_by=created

Sellest tuleb üks üsna rammus kook, mis on kindlasti kõigi Snickers šokolaadi fännide lemmik, kuna sisaldab palju Snickers šokolaadi, maapähklivõi-toorjuustukreemi ja tasakaaluks hapukat Lemon Curd´i (ehk sidrunivõiet).

Esmapilgul tundub, et koostisosi on jube palju ja tegemine keeruline, kuid tegelikult pole see üldsegi nii.



 Küpsise-maapähkli kaisutus

2 pakki Selga kondenspiimaküpsiseid
2 pakki Selga šokolaadiküpsiseid



Maapähklivõi-toorjuustukreem
1,5dl vahukoort
400g toorjuustu
1 dl suhkrut
4spl maapähklivõid
1 spl koorelikööri (soovi korral)

Sidrunivõie ehk Lemon Curd
2 sidruni mahl ja koor
50g suhkur
2 muna
näpuotsaga soola
45g võid

Šokolaadikreem
100g tumedat šokolaadi
10g või
50g 35% rõõska koort
5tk Snickers šokolaadi 50grammiseid
immutamiseks piima


Sellest kogusest piisab 3x5 suuruse ja 4 kihi kõrguse küpsisetordi jaoks.

Kõigepealt valmista sidrunivõie ehk Lemon Curd. Selle võib ka näiteks päev varem valmis teha. Pese sidrunid hoolikalt, riivi kergelt maha koor mõnda paksupõhjalisse potti ning pigista samasse potti ka sidrunimahl. Vispelda hulka suhkur, näpuotsaga soola ja munad. Lisa kuubikuteks hakitud või. Kuumuta kuni või on sulanud, tõsta siis veidi kuumust ja kuumuta pidevalt segades kuni segu muutub paksemaks. Selleks kulub umbes paar-kolm minutit. Lase jahtuda.

Maapähklivõikreemi tegemiseks vahusta koor suhkruga, lisa suhkur, toorjuust, maapähklivõi, soovi korral kooreliköör ja sega hoolikalt ühtlaseks.

Tordi kokku panemiseks kalla natuke piima kaussi. Ja haki 2 Snickersi šokolaadi tükkideks. Immuta piimas kõigepealt kondenspiimaküpsised ja laota need kandikule 3x5 küpsise pikkust rida. Sinna peale määri Lemon Curd´i kiht. Nüüd immuta šokolaadiküpsised ja lao need järgmiseks kihiks. Nüüd määri küpsistele maapähkli-toorjuustukreemi umbes 0,5-1cm paksuse kihina ja suru kreemi sisse hakitud Snickersi tükid. Immuta jällegi šokolaadiküpsised piimas ja laota järgmiseks kihiks. Määri peale Lemon Curd ja viimaseks kihiks lao immutatud kondenspiimaiküpsised. Nüüd määri tordi peale ja külgedele ülejäänud maapähkli-toorjuustukreemi kiht ja silu ühtlaseks. Pane tort külmikusse tahenema ning valmista senikaua šokolaadikreem.



Selleks sulata šokolaad ja või vesivannil. Kui või ja šokolaad on sulanud kalla hulka rõõsk koor ja sega hoolikalt ning lase jahtuda. Haki ülejäänud 3 Snickersi šokolaadi tükkideks. Võta tort külmikust välja. Kaunista šokolaadikreemi ja hakitud Snickersiga.

No comments:

Post a Comment