Pages

Saturday, December 27, 2014

Brownie-pähkli tort kohupiimakreemiga


Sügisene tort martsipanist siilipoisi ja langenud lehtetega talvisesse ilma! Selle tordi tegin oma õele sünnipäevaks. Tal on siilidega mingi teema. :) Tordi sees on pähklised põhjad ja brownie põhjad vaheldumisi valge šokolaadi - kohupiimakreemiga, mustikatega ja peal tumeda šokolaadi ganache. Mu õde ütles, et see tort meeldib talle seni minu omaloomingust kõige rohkem. :)



Brownie-pähkli tort kohupiimakreemiga

Brownie põhi pähklitega (2tk, kogused 18cm diam, koogivormi jaoks)

75g võid
75g tumedat šokolaadi
1 suurem muna
75g suhkrut
35g kakaopulbrit
75g jahvatatud pähkleid
0,3 tl soola
1tl vaniljesuhkrut

Sulata šokolaad ja või. Vahusta munad suhkruga ja sega šokolaadi-võiseguga. Lisa muud ained ja sega ühtlaseks. Jaga tainas pooleks ja küpseta kaks kihti eraldi. Küpseta 170 kraadi juures, kuni pealt on küpsenud, aga seest veel niiske.

Pähkline põhi (2tk, kogused 18cm diam, koogivormi jaoks)

150g soolatud maapähkleid
50g röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
2 muna
1,5 dl muskovaado suhkrut
1tl küpsetuspulbrit
õli vormi määrimiseks

Jahvata enamus pähklitest peeneks (tegin seda kohviubade jahvatajaga), mingi osa haki aga noaga peenemaks. Mõnus on, kui kõik pähklid ei ole peeneks jahuks jahvatatud, vaid jäävad hamba all veidi krõmpsuma! Vahusta munad muskovaado suhkruga, lisa pähklipuru ja küpsetuspulber. Jaga tainas kaheks osaks ja küpseta kumbki kiht eraldi 170 kraadi juures, Kogused on samuti 18cm diameetriga vormi jaoks. 

Kreem

200g valget šokolaadi
200g kohupiima
100g hapukoort
mustikaid

Sega kohupiim ja hapukoor. Sulata valge šokolaad vesivannil ja sega kohupiima-hapukooresegu hulka. Sega ka mustikad kreemi sisse.


Tordi kokkupanek

Kui põhjad on jahtunud, võib torti kokku panema hakata. Seda on mugav teha sama ümmarguse vormi sisse, kus põhjad küpsetasid. Pähklised põhjad jäta alumiseks ja pealmiseks kihiks, sest need on veidi tugevamad. Brownie põhjad on rabedamad ja need jäävad keskele. Ehk siis, kõige alla üks pähkline põhi, sinna peale 1/3 kreemist, brownie põhi, sinna peale jälle 1/3 kreemist, teine brownie põhi ja jälle 1/3 kreemist ja kõige peale pähkline põhi. Põhjasid immutada pole vaja, sest need on üsna õhukesed. Brownie põhjad on iseenesest mahlased, samas rabedad. Pähklised põhjad on ka ise mõnusalt mahlased. Lase tordil enne kaunistama asumist vormis taheneda-tõmmata mõned tunnid, kuni üleöö.

Ganache
250 ml vahukoort
250g tumedat šokolaadi
20g võid

Sulata šokolaad, lisa või ja eraldi kuumutatud koor. Lase täielikult jahtuda, siis vahusta 5-15min. Topi ganache tordipritsi sisse ja kaunista nagu meeldib.

Siil on käsitsi voolitud Kalevi martsipanist ja lehed on vormide abil lõigatud.





2 comments: