Pages

Monday, December 29, 2014

Kohupiima-toorjuustutort mustikate & rummiüllatusega

Vahel tulevad huvitavad mõtted hetkel kui tegeled hoopis millegi muuga. Lihtsalt toimub mingi sähvatus ja siis ole kärme ja märgi üles, sest järgmisel hetkel võib see kadunud olla. Selle tordi, mis kaunistas seekord meie jõululauda, mõte tuli mulle just sedamoodi. Et seal on toorjuustu, kohupiima ja mustikaid teadsin kohe kui jõulutordi mõtteid mõlgutama hakkasin. Siis mõtlesin, et kuidas torti teha nii, et ka läbilõige oleks natuke huvitavam, kui tavaline biskviit ja kreem kihti. Esimese hooga midagi muud peale maletordi mõtte pähe ei tulnud. Aga, et tordi sisse üllatusena pista ka rummikook tuli lihtsalt ei tea kust hetkel, kui mehega hoopis millestki muust rääkisime.



Kohupiima-toorjuustutort mustikate & rummiüllatusega

Tort on tehtud 16cm diameetriga vormiga ja kogused siis ka vastavad.

Mandlibiskviit

3 muna
0,9 dl suhkrut
1,5 dl jahvatatud mandleid
0,25 dl tärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit

Jaga tainas kaheks võrdseks osaks. Küpseta kumbki osa eraldi 180 kraadises ahjus, kuni biskviit on kuldne. Jahuta.


Kakaobisktviit

3 muna
1 dl suhkrut
1 dl jahu
0,3 dl tärklist
1 dl kakaod
0,75 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munavalged koos suhkruga tugevaks vahuks. Klopi lahti munakollased ja sega õrnalt munavahu hulka. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega õrnalt läbi. Laota õhukese kihina (ca 0,5 cm paksuselt) küpsetusplaadile, küpseta 200 kraadi juures küpseks. Lõika kohe soojana vajaliku kõrguse ja pikkusega riba, et see ulatuks ümber tordi. Ehk, kui torti kokku pannes on kõige all ja kõige peal mandlibiskviit, siis see riba on tordi küljeks ja annab ka tordile kõrguse. Painuta see veel soojana ringiks (jahtudes biskviit murdub ja enam painutada ei saa) ja jahuta see selliselt maha. Ülejäänud biskviidist valmista rummikook.


Rummikook (kakaobiskviidist)

kakaobiskviit
rummi
rummiessentsi
hapukoort
vajadusel suhkrut

Siin ma kogused anda ei oska. Kõik käib tunde järgi. Pudista järele jäänud kakaobiskviit kaussi. Lisa sorts rummi ja ca pool ampulli rummiessentsi. Soovi korral võib kasutada ka kas ainult rummi või ainult essentsi. Mulle meeldib kui on neid mõlemaid, tuleb minu jaoks õigem maitse. Hakka sinna vähel-haaval hapukoort lisama ja sega, kuni saad paraja voolitava massi ja ka maitse on õige (piisavalt tunda rummimaitset, magusus paras jne).

Kohupiima-toorjuustukreem

1 dl vahukoort
300g kohupiimapastat
170g toorjuustu
7 spl suhkrut
vaniljeessentsi
mustikad

Vahusta koor, sega sinna hulka kohupiim, toorjuust, suhkur ja essents. Soovi korral võid mustikad kohe kreemi hulka segada. Mina lisasin need ühe kihina torti kokku pannes.

Tordi kokkupanek

Kui biskviidid on jahtunud ja kreem valmis ehita tort kokku samasse 16cm diameetriga vormi, kus küpsetasid mandlibiskviidid. Jäta üks biskviit kõige põhja. Immuta veidi piimaga. Tõsta sinna peale natukene kreemi ja määri õhukese kihina laiali. See töötab hetkel natuke nagu liimina. Siis säti kakaobiskviit ringina koogi külgedeks ja immuta see rummi-vee seguga. Rummikoogist vooli vorst ja aseta see koogi keskele rõngasse. Täita rummikoogirõngas seest kreemiga ja ka ümbert kreemiga kuni rummirõnga ülemise servani. Lao sinna ümber mustikad tiheda kihina. Siis täida kreemiga kogu kook kuni pruunibiskviidi servani. Sinna peale aseta teine mandlibiskviit. Pane tort külmikusse tahenema.

Kaunistamine

Katsin koogi martsipaniga. Selleks on kõigepealt vaja kook katta võikreemiga, et martsipan sulama ei hakkaks.

Võikreem
190g toasooja võid
50g kondenspiima
75g tuhksuhkrut
rummi

Vahusta või, suhkur ja kondenspiim. Lisa maitse järgi veidi rummi. Määri õhukese kihina tordi peale ja külgedele. 

Rulli martsipan õhukeseks (ca 2-3mm) ja aseta tordile ning silu ühtlaseks. Kaunista.

Tordi võib ka kreemiga kaunistada. Siis tee tordi sisse pandud kreemi juurde vähemalt sama palju!







2 comments:

  1. Palju peaks 20 cm-se vormi puhul koguseid suurendama?

    ReplyDelete
  2. Oh, vabandan, et nii hilja vastan! Aga ca 25% peaks suurendama.

    ReplyDelete