Pages

Thursday, February 14, 2013

Sõbrapäevaks kirsitäidisega martsipani-mandlikommid

Üks mu armas sõber kirjeldas kord komme, mis talle oli kingituseks toodud ja mis tema meelest imehead olid - kirsid ja martsipan ja šokolaad. Kõlab ju jumalikult. Tema kirjeldusest saingi inspiratsiooni midagi sarnast ka ise teha sõbrapäevakingituseks oma kallitele.

Nendega tuleb hirmus palju vaeva näha, aga tulemus on seda väärt. Broneeri endale kohe üks terve õhtu!
Kõigepealt tuleb valmis keeta täidise jaoks kirsimoos, siis küpsetada mandliküpsised, küpsiste ümber martsipanivöö sättida, siis kirsitäidis, matsipanimüts pähe ja lõpuks kogu maius sulatatud šokolaadi sisse kasta ning kaunistada.





 Kirsimoos

400g ilma kivideta kirsse (sobivad ka külmutatud)
250g moosisuhkrut
0,25 dl viskit
0,5 ampulli mandliessentsi


Pane kirsid potti ja kuumuta keemiseni, siis lisa moosisuhkur. Soovitan kindlasti kasutada moosisuhkrut, siis jääb vedelik selline zelee taoline (muidu jääks vedel ja siis on seda kommide sisse keeruline panna). Keeda 10 minutit. Siis lisa viski ja mandliessents. Tõsta pott tulelt ja jahuta täielikult.









 Mandliküpsised

200g suhkrut
240g nisujahu
180g jahvatatud mandleid
2 muna
veidi piima




Sellest kogusest tuleb suur hunnik küpsiseid. Soovitan teha pool, või koguni veerand kogust.
Vahusta munad suhkruga, sõelu juurde jahu ja jahvatatud mandlid. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa väike törts piima. Segu jääb selline küllaltki tahke ja käte vahel voolitav. Vormi taignast pallikesed ja siis vajuta need laiaks, nii, et need jääksid ca 3-4mm paksud ja 3cm diameetriga. Küpseta 100-kraadises ahjus 20-30min (aga jälgi, et nad jääksid siiski värvuselt pea-aegu valged)





Nüüd vajad Odense martsipani 200g. Kindlasti Odense oma, sest see on tugevama mandli maitsega ja mitte nii magus kui näiteks Kalevi oma. 200g-st piisab ca 15 kommi jaoks.

Tumedat šokolaadi 250g

Rulli martsipan 3 mm paksuseks ja lõika ca 5 mm kõrgused ribad ning keera need ümber küspiste. Iga küpsise jaoks lõika ka vormi (või näiteks viinapitsi) abil ka mütsike. Kui matsipan on ümber küpsise keeratud, pane sinna sisse teelusikaga kirsimoosi (ja nii,et sinna jääks vähemalt üks terve kirss ja zeleed kuni martsipani ülemise ääreni. Kõige peale aseta mütsike ja vajuta mütsikese servad ümber küpsise keeratud martsipaniga kokku. Ning kasta kogu kupatus sulatatud šokolaadi sisse. Kaunista!


















No comments:

Post a Comment