Pages

Monday, February 18, 2013

Tort Isamaale 2013 - Unistus Eestimaa suvest

Juba viiendat korda korraldab Nami-Nami retseptivõistlust Tort Isamaale ja otsustasin ka sel aastal esimest korda osaleda.

Kui hakkasin mõtlema isamaa peale ja selle peale, mis Eestimaal minu jaoks eriti oluline ja armas on, siis selleks on Eestimaa suvi - see mõnus heinamaa lõhn, suvine loodus, need mõned ehtsad talumajad roigasaiaga ja loomulikult metsmaasikad! Kui imeliselt see kõik kõlab ja kui suur igatsus selle kõige järgi on! Eriti nüüd, veebruaris, kus talv on juba lõputult kaua kestnud.

Panin oma unistuse tordi sisse ja sündis kamabiskviidi, metsmaasika-toorjuustutäidisega tort, mis näeb välja kui väike rikkalik metsmaasikamättake heinamaal ning mida ümbritseb roigasaed. Metsmaasikamättake on tehtud šarloti põhimõttel ja roigasaiaks on piimašokolaadi kastetud kõrsikud.






Unistus Eestimaa suvest

Bisktviit põhja jaoks
5 muna
2 dl suhkrut
2 dl kama
0,5 dl tärklist
1,5 tl küpsetuspulbrit


Biskviit maasikamätta jaoks
2 muna
0,75 dl suhkrut
0,75 dl kama
0,2 dl tärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis
500g toorjuustu
250g valged šokolaadi
300g metsmaasika toormoosi (sobib ka külmutatud)

Immutamiseks:
Vana Tallinnat

Kaunistamiseks:
150g metsmaasikaid (sobivad külmutatud)
0,5 pakki kõrsikuid
100g piimašokolaadi
300g martsipani
rohelist toiduvärvi

Küpseta eraldi murumätta biskviit, sest sellest tuleb teha rullbiskviit ning põhja biskviit.
Biskviidi valmitamiseks eralda külmkapikülmadel munadel munakollased ja munavalged. Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Munakollased vahusta eraldi ja lisa siis munavalgevahule. Sega omavahel kama, tärklis ja püpsetuspulber ning sõelu munavahuhulka ning tõsta ettevaatlikult segamini.

Põhja biskviit küpseta 24cm diameetriga ümaras koogivormis (ca 18 min). Maasikamätta biskviit 25x30cm plaadil (ca 8 min). Temperatuur 180 C. Maasikamätta biskviit keera küpsetuspaberi abil kohe kuumalt rulli. Oota kuni jahtub ja siis määri sinna vahele osa metsmaasika toormoosist. Teine põhi jahuta samuti ning lõika siis pooleks.

Lõika rullbiskviit 1cm paksusteks viiludeks ja vooderda sellega kauss, mille põhi on kumer ning mille diameeter laiemast osast on ca 15cm. 

Täidise tegemiseks sulata 200g valgest šokolaadist vesivannis ja sega see siis 400g toorjuustu hulka ning lisa metsmaasika toormoos. Kalla osa täidisest kaussi sätitud rullbiskviidiketastele ja silu pealt siledaks. Ülejäänud 50g valget šokolaadi ja 100g toorjuustu segad kreemiks kokku alles siis, kui hakkad torti kokku ehitama.
Aseta alumine põhjatükk lahtikäiva vormi põhja, immuta see Vana Tallinnaga, määri ülejäänud täidisekreem põhjale ning sinna otsa aseta pealmine põhjatükk ning immuta see samuti Vana Tallinnaga.

Jäta nii põhi kui murumätta šarlott 3-ks tunniks (kuni üleöö) külmikusse seisma. Vahepeal võid roigasaia jaoks sulatada piimašokolaadi ning katta sellega kõrsikud. Kõrsikud murra enne pooleks.

Tordi kokku ehitamiseks võta põhi vormist välja ja pane see serveerimisalusele. Sega kokku ülejäänud valgest šokolaadist ja toorjuustust kreem ning määri sellest õhuke kiht tordipõhjale. Rulli martsipan õhukeseks kettaks ja kata sellega tort. Kummuta šarlott tordi keskele ja määri sellele samuti õhuke kiht kreemist. Ning siis rulli ülejäänud martsipanist ca 3-4cm paksune ja nii pikk riba, et see ulataks mätta ümber. 

Maali toiduvärvi abiga martsipan roheliseks heinamaaks. Kui  kasutad külmutatud metsmaasikaid, siis sulata need, kuivata kergelt paberiga ning aseta metsmaasikad mätta tippu kauniks kuhjaks. Kui martsipani jäi veel üle, võid sellest maasikalehekesi vormida ning maasikate vahele sättida (suvel võid kasutada ka maasika enda lehti). Maasikamätta ümber aseta kõrsikutest roigasaed. Aseta veel tunnikeseks külma.




No comments:

Post a Comment