Pages

Friday, February 14, 2014

Sõbrapäevakommid!

Nagu juba traditsiooniks saanud meisterdan sõbrapäevaks komme! Üks väike magus ahvatlev amps teeb päeva  paremaks ja toob naeratuse näole.


Seekord said valmis kolmed erinevad kommid: mandliküpsise ja martsipaniga šokolaadisüdamed, rummi-rosinamaiused ja mini sarapuupähkli-vahvlikoogikesed!

Iga retsepti juures on mul kirjas, et glasuurimiseks läheb vaja 500g tempereeritud šokolaadi. Tegelikult jätkus sellest 500g-st kõigi nende maiuste tegemiseks. Või noh, oleks paarsada grammi rohkem olnud, oleks sarapuupähkli-vahvlikoogikesed ka üleni glasuurida saanud. Aga 500g on see number igal pool seepärast, et šokolaadiproffide sõnul ei ole mõtet väiksemat kogust üldse tempereerima hakata ja rohkemas šokolaadis on ju oluliselt mugavam ja lihtsam maiustusi glasuurida.



Mandliküpsise ja martsipaniga šokolaadisüdamed (ca 30tk)

Vajad:
200g Odense martsipani (natuke jab üle ka)
glasuurimiseks 500g tumedat šokolaadi
kaunistamiseks mandleid ja kuivatatud jõhvikaid

Mandliküpsised on need samad mandliküpsised, mida kasutasin möödunud aasta sõbrapäevamaiuste tegemiseks. Tegin 0,5 kogust ja kõige väiksema südamekujulise piparkoogivormiga südameid tehes tuli ca 50 südant. Osad sai niisama ära maiustatud.

Kui küspised valmis ja jahtunud. Rulli lahti martsipan, lõika ka sellest sama südamekujulise vormiga südamed ja aseta iga küpsise peale. Kasta sulatatud šokolaadi sisse, pane igale südamele peale üks mandel ja kuivatatud jõhvikas ja lase seista kuni šokolaad on tahenenud.



Rummi-rosinamaiustus (ca 20tk)

See retsept pärineb raamatust "Šokolaadi meistriklass" ja nendest kolmest variandist meeldisid just need maiustused mu mehele kõige rohkem. Olid tõesti imehead!

125g pestud ja nõrutatud rosinaid
75ml tumedat rummi
220ml vahukoort
30g invertsuhkrut
500g tumedat šokolaadi
40g toasooja void
500g glasuurimiseks tempereeritud tumedat šokolaadi

See on nüüd originaalretsept. Allpool kirjutan lahti, mida mina teisiti tegin. Ma tegin tegelikult üldse pool kogust, sest lihtsalt ei olnud koju kilode kaupa šokolaadi valinud. Ainult, et rosinaid panin sama palju, kui terves koguses. Invertsuhkru asemel kasutasin tavalist ja lisaks rummile kasutasin ka mõned tilgad rummiessentsi. Mul on mingist vanast ajast kiiks, et rumm+rummiessents annavad selle minu jaoks kõige õigema rummise maitse.

Päev varem pane rosinad kaussi, vala rummiga üle, kata kaane või toidukilega  ja lase üleöö seista.
Mina lisasin rummi hulka ka mõned tilgad rummiessentsi, et rummimaitse oleks veel tugevam ja intensiivsem.

Pane vahukoor ja suhkur potti, aja keema ja lase siis jahtuda 65-70 kraadini. Sulata šokolaad vesivannis 45 kraadini. Lisa šokolaadile vahukoor pidevalt segaes. Siis lisa või ja sega hästi läbi.

Sega hulka pool rosinatest ja leotamisest üle jäänud rumm ning vala segu mõnda kandilisse servaga vormi ja kata ülejäänud rosinatega. Lase järgmise päevani jahedas seista, siis lõika ruutudeks ja kata šokolaadiga. Mina nii kaua ei jaksanud oodata, panin külmikusse ja katsin paari tunni pärast šokolaadiga. Kauem seistes on šokolaadiga katmine kindlasti lihtsam. Kaunistuseks niristasin peale valget šokolaadi.



Sarapuupähkli-vahvlikoogikesed

Ka see retsept on raamatust "Šokolaadi meistriklass"

60g peeneks hakitud tumedat šokolaadi
100g pehmet void
85g peensuhkrut
80g muna (umbes 1,5 või kaks väiksemat)
50g nisujahu
85g hakitud sarapuupähkleid
25g vahvleid (kõvemaid, ilma kreemita vahel)
glasuurimiseks 500g šokolaadi

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata šokolaad veevannis. Klopi või kausis heledaks ja kohevaks, lisa sulatatud šokolaad ja sega.

Klopi veevannis suhkrut ja muna kuni 50 kraadini. Vispelda pehmeks vahuks. Sega šokolaadisegu hulka. Lisa õrnalt segades jahu, hakitud pähklid ja vahvlid. Tõsta segu silikoonist mini-muffinivormi (tuleb ca 12 koogikest) või hoopiski silikoonist kommivormi (nagu mina tegin, tuleb ca 35 koogikest). Küpseta kuni need on kerkinud ja vetruvad vajutamisel tagasi. Lase jahtuda. Kata šokolaadiga ja kaunista.


No comments:

Post a Comment