Pages

Friday, June 13, 2014

Naised - nauding - tants - kook

Naine oma tõelises olemuses on nautija. Tänapäeva kiires maailmas on see kuidagi ära ununenud. Vaja on ju kõike, kohe, palju ja kiiresti. Proovi vahel nautida loodust kuulates looduse hääli, tundes lõhnu, tunnetades taimede õrna paitust nahal, märgates seda küllust, mis looduses valitseb. Nii märkad, et näiteks ka see vastik kõrvenõges on tegelikult imekaunis taim! Või siis naudi õhtusööki. Tunneta lõhna, maitset, erinevate toidupalade struktuuri. Muideks, parim nipp kaalust alla võtmiseks on naudinguga söömine. Päriselt ka! Siis piisab vaid ühest tükikesest šokolaadist ja pole sugugi vaja tervet tahvlit alla kugistada. Pane tükike suhu, lase sel aeglaselt keelel sulada. Ole hetkes, tunneta igat maitsenüanssi. Hoopis midagi muud, eksole! Ma ise vana šokolaadiõgard tean seda suurepäraselt, et pärast terve tahvli alla kugistamist maitset õieti ei mäletagi ja pärast on pigem halb olla.


Tant on samuti nauding! Muusika, iseenda ja oma keha nautimine. Vanade idamaade naised teadsid seda hästi. Idamaine tants on ülinaiselik oma voolavuses, salapäras, pehmuses, aga samaaegselt ka tugevuses, temperamendis... Selles tantsus on koos terve maailm. Ma ilmselt ei ole kõige õigem inimene seda kirjeldama olles idamaise tantsuga tegelenud vaid 2 aastat ja sedagi ammu, aga seda kõike märgata ja tunnetada oskan ma küll. Naised, kes niimoodi tantsida oskavad, oskavad ka kooki nautida!






Mul oli au Arrakis Tantsustuudio kevadkontserdile 10kg Meekooki valmistada. Õigemini 2x5kg Meekooki. Ma ei olnud kunagi varem korraga nii palju kooki teinud. Andis ikka koostisosasid arvutada, sest parem olgu natuke rohkem, kui et puudu jääb. Meekoogi puhul on kõige olulisem, et kreemi oleks palju ja kook saaks mahlane. Lisaks tulin ideele, kuidas meekoogi veel maitsvamaks saab - lisades kreemi hulka keedetud kondenspiima! Põhja jaoks tainast tuli nii suur kogus, et mul polnud ühtki piisavalt suurt nõud. Küürisin siis ühe pesukausi piinlikult puhtaks ja segasin taigna seal kokku.

 



Toon siin ära nö ühekordse Meekoogi koguse (peaks saama ühe suure ahjuplaaditäie). Ei mäletagi enam, kust algselt retsept pärit on. Googeldades leiab meekoogi retsepte kümneid ja kümneid. Toon siin retsepti ära enda tehtud muudatustega (mett rohkem, kreemi rohkem + siis keedetud kondenspiim kreemi sees). Et 10kg saada, tuleb kõik korrutada 4,5-ga ja kreemiosa isegi 5-ga. :)


Meekook



Taigen:
200g suhkurt
4spl mett
180g võid
3 muna
2tl soodat
430g jahu
 
Kihtide vaheline täidis:
1600g hapukoort
200g suhkurt
1 purk keedetud kondenspiima

Sega hapukoor suhkru ja keedetud kondenspiimaga ja pane külmkappi seisma. Sega seda aeg-ajalt. Sedasi seistes-segades muutub hapukoor paksemaks ja tihkemaks.
Vahusta munad kohevaks vahuks. Aseta suhkur ja või potti ja kuumuta madalal kuumusel sulamiseni. Lisa mesi ja lase kogu segul veidike podiseda. Tõsta pott tulelt ja lisa koguaeg segades munavaht. Sega edasi ja lisa sujuvalt eelnevalt omavahel läbi segatud sooda ja jahu. Lase taignal vähemalt üks tund jahtuda.
 
Nüüd jaga taigen umbes 5 portsuks. Iga pallike rulli umbes küpsetusplaadi suuruseks. Kõige parem on seda kahe küpsetuspaberi vahel teha. Mida õhemaks rullid, seda parem saab lõpptulemus.
Küpseta kõik kihid (180 kraadises ahjus 7-8 minutit) Tumedamad plaadid on maitsvamad kui heledamad, aga ära kõrbema ka lase!


Valmis koogiplaadid.
 

Lõika plaatidel ääred sirgeks ja määri kõikide kihtide vahele eelnevalt valmistatud kreem. Pane kreemi kohe lahkesti! Kui kreem on saanud piisavalt kaua siesta, ei ole see enam nii vedel ja jääb kenasti plaatide vahele  püsima ja ei voola välja.  Viimase plaadi peale määri samuti kreemi ja sinna peale purusta äralõigatud osadest tehtud puru. Lase koogil üleöö külmkapis seista.

Natuke kehva pilt, aga selliseid oli 2tk
 
Koogi lahtilõikamine Arrakis Tantsustuudio Kevadkontserdil
 


No comments:

Post a Comment