Pages

Friday, July 11, 2014

Le Frasier


Le Frasier - prantsuse kook, mille kohta olen palju ülistavaid sõnu kuulnud ja mis näeb väga ahvatlev välja, kuid mida ma ei olnud kunagi maitsta saanud. Tegelikult tahaksin tõesti maitsta, kui see on nö profi tehtud, et milline see tõeline ja õige maitseb. Ma otsisin internetist välja prantsuse keelse retsepti (neid retsepte oli tegelikult väikeste variatsioonidega väga palju erinevaid), tõlkisin Google Translator´i abiga ära ja tegin valmis. Minu hinnang praegu on, et mängimist ja vaeva on sellega rohkem, kui pärast maitse seda väärt on. Aga olen valmis oma sõnad tagasi võtma, kui ma seda tõelist ja õiget (loe oskaja tehtud) kuskil maitsta saan.

Pistaatsiapähklipasta tegin samuti ise. Kuna ma tavalisi pistaatsiapähkleid ei leidnud (otsimisega väga vaeva ei näinud ka), siis tegin soolastest. Juba see ei saanud päris õige ja eks seepärast sai kogu koogi maitse veidi teine.

Pratnsuse keelse retsepti leiab siit. Siin on ka kogu koogitegu vahvalt piltidega illustreeritud.
 



Uhke näeb ta välja küll. Selliselt võib tegelikult ju ükspuha millist kohupiima või toorjuustuga kooki "üles ehitada".






Le Frasier


(20cm diameetriga koogivorm)

Põhjad
3 muna
100g suhkrut
100g jahu
30g void

Siirup (immutamiseks)
70g suhkrut
70 ml vet
4spl sidrunimahla

Kreemid

290g võid
85g pistaatsiapähklipastat (retsept allpool)

Keedukreem
70g piima
30g munakollaseid
70g suhkrut


Vanillikaste
110g piima
näputäis vaniljesuhkur
8g vanljekastme pulbrit
25g munakollast
25g suhkrut
4g tärklist
15g võid

maasikaid
martsipani


Valmistamine:
Koogipõhjad
Vahusta monad ja suhkur tugevaks vahuks. Lisa jahu, sega ettevaatlikult. Lisa sulavõi, sega ettevaatlikult. Jaga taigen pooleks ja küpseta 180 kraadi juures ca 13-15 min kuldseks.


Kreem
Vanillikaste
Pane kaussi munakollased, vaniljesuhkur, vaniljekastmepulber ja pool suhkrust. Vahusta. Kuumuta piim keemiseni koos ülejäänud suhkru ja võiga. Kui piim on keema tõusnud, kalla väike kogus munavahtu piima hulka. Sega hästi ja kalla siis ülejäänud munavaht piima hulka ja keeda madalal kuumusel 3-4min pidevalt segades. Jahuta, kata kilega ja hoia külmas.


Keedukreem
Vahusta munakollased kolmandiku suhkruga. Kuumuta piim ja ülejäänud suhkur madalal kuumusel. Kui on keema tõusnud, kalla munakollasesegu piima hulka. Kuumuta pidevalt vispliga segades ca 2-3min, aga ära lase keema tõusta. Siis vahusta segu kuni see on jahutnud ja lase külmikus seista ca 1 tund.





Vahusta toatemperatuuril olevat void ca 5 min. Lisa jahtunud keedukreem ja vahusta kõrgel kiirusel 2 min. Lisa pistaatsiapasta ja vahusta veel 3 min. Lisa külm vanillikaste ja vahusta 2-3min.



Koogi kokkupanek:
Lahtikäiva vormi servad vooderda toidukilega.
Pane üks biskviit põhja, immuta siirupiga. Vali võimalikult ühesuurused maasikad, poolita need ja aseta lõigatud koht väljapoole üksteise kõrvale koogi servale ringi.









Täida kook keskelt tervete maasikatega.





Pane kreem pritsikotti ja pritsi kreem maasikate vahele. Nii on seda oluliselt lihtsam ja mugavam teha, kui lusikaga tõstes. Kui maasikate vahed on täidetud, jaota kreem ühtlase kihina kogu koogile. Silu ühtlaseks. Aseta peale teine biskviit ja immuta. Kata toidukilega ja aseta külmikusse seniks, kuni martsipani ette valmistad.






Rulli martsipan 2mm paksuseks. Lõika sellest koogisuurune ring ja aseta koogile. Koogi võib pealt veel maasikatega kaunistada.







Pistaatsiapasta

250g pistaatsiapähkleid
125g suhkrut
35g vett
60g jahvatatud mandleid
1 spl õli
paar tilka mõrumandli essentsi


Rösti pistaatsiapähklid 15 minutid temperatuuril 150 C.
Kuumuta suhkur madalal kuumusel veega. Kui siirup on 121 kraadini kuumenenud, vala see otse röstitud pistaatsiapähklitele. Sega. Suhkur hakkab kristalliseeruma ja see on ok. Jahvata pistaatsiapähklid. Kalla need köögikombaini, lisa õli, mõrumandli essents ja jahvatatud mandlid. Sega kaua. Ole kannatlik. Pastaks muutumine võtab aega. Aeg-ajalt võib masina välja lülitada, et vältida ülekuumenemist.







1 comment:

  1. Tegin suvel sama retsepti järgi, ka mina ei vaimustunud. Mul jäi kuidagi liiga võine maitse, üldse mitte selline õhuline nagu on Pariisi kohvikutes õnnestunud saada :) Jändamist oli jah omajagu, aga ehk kunagi võtan end kokku ja proovin mõne teise retsepti ka ära. Kairit

    ReplyDelete