Pages

Friday, October 5, 2012

Üks väga mudane kook mudaste ilmade auks


Kui mõni üksik haruldane päev välja arvata, siis viimasel ajal aina sajab ja sajab. Porisesin ükspäev, et on aga ilm Eestis välja mõeldud - küll sajab vihma ja siis jälle kõik kõrbeb, kord vaata ,et tuul pikali ei puhu ja siis jälle on õhk raske ja seisab, temperatuur kõigub miinus neljakümnest pluss neljakümneni, kord on jubepalav, siis jäiselt külm, kord pole päikest kuude kaupa näha, siis kõrvetab nii, et ei tea kuhu varjuda ja milline virn riideid ja jalanõusid peab inimesel olema, et kõigi nende sadat sorti erineva ilma tarbeks parajalt riidesse panna. Mu porina peale ütles mees, et aga vaata kui mitmekesine ja põnev see kõik on. Ja nii saigi tehtud üks mudane kook mudaste ilmade auks.

Tegemist on tuntud Mississippi mudakoogiga. Veidi internetis ringi surfates võib leida, et mudakoogil on päris mitmeid variatsioone. Eestis tundub küspisepõhjal mudakook päris levinud olevat. Mina tegin paaris varasemas postituses mainitud saksakeelsest šokolaadiraamatust leitud retsepti järgi.Tegin väikese 18cm diameetrise koogivormiga ja toon siin ära ka just väikese vormi jaoks sobivad kogused. Suurema vormiga tehes võib kogused kahega korrutada. Üks väga magus ja šokolaadine mudakook!



Mississipi mudakook

125g jahu
1 spl kakaopulbrit
75g võid
2 spl suhkrut
1-2 spl külma vett

Täidis:
90g võid
175g pruuni suhkrut
2 muna
2 spl kakaod
75g tumedat šokolaadi
150ml rõõska koort

Peale:
200 ml rõõska koort
šokolaadi

Vahusta või ja suhkur. Sega omavahel jahu ja kakao ning lisa vahustatud või hulka. Lisada nii palju vett, et moodustub tihke tainas. Vormi taignast pall ja aseta 15min külmikusse.

Kuumuta ahi 190 kraadini. Säti tainas vormi põhja ja servadele. Kata küpsetuspaberiga, pane sinna peale raskuseks kuivatatud oad või herned ja küpseta 15 minutit. Eemalda küpsetuspaber ja küpseta veel 10 min.

Täidise jaoks vahusta või ja suhkur. Lisa ükshaaval munad vahustamist jätkates. Lisa kakao. Sulata šokolaad vesivannil koos koorega ja lisa munavahu hulka. Langeta ahju temperatuuri 160 kraadini. Kalla täidis taignale ja küpseta ca 45 min, kuni pealt on küpsenud, kuid seest veel pehme.

Jahuta kook. Vahusta koor, määri koogile ja puista üle hakitud šokolaadiga.





No comments:

Post a Comment