Pages

Monday, June 16, 2014

Pulgaküpsised

Pulgakomme teavad küll kõik. Pulgakoogid pole ka enam mingi uudis. Mõtlesin, et prooviks, kas küpsist annab pulga otsa küpsetada. Väga hästi annab! Küpsis peab vähe paksem ja priskem olema ning pulk peab selline laiem (nagu jäätisepulk) olema. Ja puidust kindlasti. Neid paberist pulgakoogi pulkasid ma igaks juhuks ahju ei paneks. Ka puidust pulga küpsisest väljaulatuva osa mässisin fooliumisse, et ahjus ära ei söestuks. Praegu katsetamiseks võtsin kasutusse second hand jäätisepulgad, mille ümbert enne jäätise ära sõin. :) Sedasi enda jaoks tehes pole hullu, pesin nad enne veel üle ka. Aga muidu tasuks ikka tutikad pulgad osta.

Küpsised valmistasin selle retsepti järgi. Ainult, et lisaks rosinatele lisasin ka kuivatatud aprikoose, krisse ja jõhvikaid ning panin nad viski sisse likku (rummi parajasti kodus polnud). Pähkleid panin natuke vähem, kui seal retseptis kirjas. Põhiline on, et tainas liiga vedel ei jääks, aga oleks ikkagi selline kokku mätsitav. See ei tohi pannile pannes laiali valguda, vaid peab nii jääma, nagu sa ta sinna sätid.

Pulga otsa küpsetamiseks pane kõigepealt pannile üks kogus tainast. Siis pane pulk (vt. pilti) ja sinna peale veel üks kogus tainast ja siis patsuta seda natuke kokku. Küpsised küpsedes ei kerki, et võid nad pannil üsna lähestikku sättida. Küpsiste diameeter sai ca 6 cm.



Pärast ahjust võtmist lase jahtuda, enne kui pannilt ära korjad. Kuumalt on nad hästi muredad ja lagunevad muidu laiali. Kui küpsised olid täiesti jahtunud kaunistasin pealt šokolaadiga. Valge šokolaad oleks vist isegi efektsem jäänud.


 



Kartsin küll, et pärast ühte ampsu kukub kõik ülejäänu pulga ümbert ära, aga seda õnneks ei juhtunud.

No comments:

Post a Comment